Намаляване на корупцията в страната

Един от основните проблеми на страната ни, срещащ се вероятно на всички нива в управлението и институциите, е корупцията. Различни европейски класации поставят България на едно от последните места по успехи в борбата срещу нея. Огромна част от фирмите, които не се осмеляват да предприемат инвестиции у нас, я посочват като главна причина за нежеланието да поемат този риск. Злоупотребата с власт и липсата на прозрачност са толкова дълбоко вкоренени в системата, че досегашните усилия за справяне с проблема се оказват неуспешни независимо от предприетите мерки.

Този проблем не е типичен единствено за България, но в нашата държава той е особено разпространен.

Съществува ли начин за намаляването на нивата ѝ поне на местно ниво или в конкретна сфера?

Пълна прозрачност на абсолютно всичко, което е на хартия. И най-вече да има някой който да е мотивиран да следи действията. Като при изборите с видео стриминга и наблюдателите. Просто трябва някой да следи отблизо.

Як бой. Това е. Аз съм пацифист,но реално това е решението. Мирните протести са голяма глупост. Отиваш, убиваш 2ма - 3ма и така. Ама никой не иска и няма да го направи. Бих предпочел затвора,но законите те го пишат. Те са за да пазят тях, не нас.

Честно казано, не знам откъде да подхвана темата, защото 1) е в основата на всички проблеми в България, за които се сещам; 2) ми хрумват примери от най-различни сфери и на най-различни нива, така че може би е по-добре да се мисли за всяка сфера поотделно.

Това с проверките ми се струва добра идея, но някой трябва да проверява проверяващите. И ако този някой на свой ред бъде подкупен или принуден да попълни данни, които да отговарят на стандарта, пак се стига до същия резултат.

Мисля, че трябва някакъв конкретен пример, защото така е много общо. (То и въпросът в темата е общо зададен, което предполага и такива отговори, де.)