Като проблем на образованието се посочва липсата на заинтересованост от страна на голяма част от учителите, когато става дума за изпълняване на преподавателските задължения. Тази повърхностност се прехвърля и върху учениците, които бързо губят интерес към урока и дори предмета, и води до по-ниско ниво на дисциплина и съсредоточеност в часовете, а като резултат успеваемостта се понижава.
Какви са причините за демотивацията при учителите?
Това е болна тема с много пластове и в главата ми се въртят няколко различни неща. В много училища базата е в лошо състояние - остаряло оборудване, липса на съвсременни кабинети и технологии. Когато работиш в среда, която не ти дава елементарни условия, мотивацията логично спада. Самата архитектура също е много важна - едно е да влезеш и да “усетиш” академичния дух в сграда като на Софийския, съвсем друго е да влезеш в полуразрушена квадратна “сградичка”, където се усещаш като във време отпреди родителите ти.
Друг реален проблем ми се струва остарялото виждане за начина на преподаване. Напълно откъснато от наука, бизнес и практика. Все още сме по някаква работническа система за изграждане на складови работници. Училищата би трябвало да имат възможност да се издържат частично чрез проекти, партньорства, научна дейност или спорт, както е в САЩ ( например ).
Толерирането на лошата дисциплина и ниските изисквания са също огромен проблем. Когато учениците не носят реални последствия за липса на усилие и поведение, това директно убива авторитета на учителя. Трябват ясни правила и реални санкции. Рамка, която да се следва. Никаква строгост няма в момента. Всеки прави каквото си иска в училище.
Не знам като решения как могат тези неща да бъдат имплементирани, но най-лесното и “бързо” би било да се наложи строгост в системата и поне да се вдигне дисциплината и усещането за реална работа.