Демотивацията при учителите

Като проблем на образованието се посочва липсата на заинтересованост от страна на голяма част от учителите, когато става дума за изпълняване на преподавателските задължения. Тази повърхностност се прехвърля и върху учениците, които бързо губят интерес към урока и дори предмета, и води до по-ниско ниво на дисциплина и съсредоточеност в часовете, а като резултат успеваемостта се понижава.

Какви са причините за демотивацията при учителите?

Какви решения можете да предложите?

Това е болна тема с много пластове и в главата ми се въртят няколко различни неща. В много училища базата е в лошо състояние - остаряло оборудване, липса на съвсременни кабинети и технологии. Когато работиш в среда, която не ти дава елементарни условия, мотивацията логично спада. Самата архитектура също е много важна - едно е да влезеш и да “усетиш” академичния дух в сграда като на Софийския, съвсем друго е да влезеш в полуразрушена квадратна “сградичка”, където се усещаш като във време отпреди родителите ти.

Друг реален проблем ми се струва остарялото виждане за начина на преподаване. Напълно откъснато от наука, бизнес и практика. Все още сме по някаква работническа система за изграждане на складови работници. Училищата би трябвало да имат възможност да се издържат частично чрез проекти, партньорства, научна дейност или спорт, както е в САЩ ( например ).

Толерирането на лошата дисциплина и ниските изисквания са също огромен проблем. Когато учениците не носят реални последствия за липса на усилие и поведение, това директно убива авторитета на учителя. Трябват ясни правила и реални санкции. Рамка, която да се следва. Никаква строгост няма в момента. Всеки прави каквото си иска в училище.

Не знам като решения как могат тези неща да бъдат имплементирани, но най-лесното и “бързо” би било да се наложи строгост в системата и поне да се вдигне дисциплината и усещането за реална работа.

1 Like